Balıkesir'de 20 günde 4 bin 111 test yapıldı
SAĞLIKSağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Covid-19 test laboratuvarlarından birisi olan Balıkesir Üniversitesi Hastanesi’nde 20 günde 4 bin 111 test yapıldı. Balıkesir Üniversitesi kampüs alanı içinde bulunan hastanede kurulan laboratuvar ile Balıkesir ve Çanakkale bölgesinin testleri yapılarak Sağlık Müdürlüğü’ne büyük destek sağlanıyor.
Türkiye’de bakanlık tarafından yetkisi verilen 44 ildeki 73 merkezden birisi de Balıkesir’de bulunuyor. Balıkesir Üniversitesi Hastanesi’nde 24 Mart 2020’de açılan ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkisi verilen Covid-19 PCR Tanı Laboratuvarı'nda 20 günde 4 bin 111 test yapıldı. 2’si profesör olmak üzere 10 personelin görev aldığı laboratuvarda Balıkesir ve Çanakkale il genelinden gelen numuneler değerlendirilirken, personeller baş döndürücü bir tempoda çalışarak 20 günde 4 bin 111 testi değerlendirmeye aldı.
Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, pandemi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını ifade ederken, sağlık müdürlüğü ile cihaz ve ekipman konusunda ortak hareket ettiklerini söyledi. Rektör Kuş, dünyada pandemi olarak yaşanan covid-19 ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’nın Balıkesir Üniversitesi Hastanesi laboratuvarına yetki vermesinin ise bilimsel anlamda önemli konu olduğunu kaydetti.
İlginizi Çekebilir
BU BELİRTİLER BEYİN TÜMÖRÜ HABERCİSİ OLABİLİR !
“Herkeste ‘zona’ görülebilir”
Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Pınar Yönter, halk arasında “gece yanığı” olarak da bilenen zona hastalığının, çok küçük yaşlardan ileri yaşlara kadar herkeste görülebileceğini ifade ederek hastalığa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Pınar Yönter, “Zona hastalığı ‘varicella zoster’ adlı bir virüsün deri ve sinir uçlarını tutması sonucu, deride kızarıklık ve içi su dolu kabarcıkların oluşumu ve yanma-batma ve ağrı ile karakterize olmaktadır.” dedi.
Doğum sancısı tarih oluyor
Kadın Hastalıları ve Doğum Uzmanı Kerime Nazlı Salihoğlu, “Mobil ağrısız doğum” yöntemi ile sancısız doğumun mümkün olduğunu söyledi.
Alerji atakları günlük hayatı etkileyebilir
Günümüzde sık karşılaşılan alerji hastalığı ve teşhisinde uygulanan testler hakkında bilgilendirmede bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, “Genetik yatkınlığı olan kişilerde sık tekrarlanan alerji ataklarının günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli olabilir” dedi.
Artık 80 yaş üzeri de kalp ameliyatı olabilecek
Kardiyoloji alanındaki yeni uygulamalar ve hastaya uygun olarak geliştirilen işlemler sayesinde, kalp kapak hastalıklarının tedavisi için yüksek risk sebebiyle ameliyat edilemeyen hastalarda TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) yöntemi kullanılıyor.
Salgın döneminde klima hastalığına dikkat
Klima hastalığının (lejyoner hastalığı) yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateşle belirti verebileceğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, özellikle pandemi sürecinde klima kullanıma daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.