COVİD -19’ DA BESLENME NASIL OLMALIDIR
SAĞLIKBalıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaaz Covid-19 virüsüne karşı beslenme ile ilgili olarak açıklamada bulundu.
Yavuzyılmaz, Covid-19 ile mücadele ve korunma sürecinde, hijyenimize dikkat etmek ve stresimizi kontrol altında tutmak kadar bağışıklık sistemimizin güçlenmesi adına sağlıklı beslenmenin önemi de büyüktür ifadelerini kullandı.
Yeterli ve Dengeli Beslenin
Güçlü bir bağışıklık sisteminin temellerinden birisi yeterli ve dengeli ve beslenmektir. Sadece vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulamak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olamazsınız. Çünkü sistemin güçlü olması alınan protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani dengeli beslenmeye de bağlıdır. Yeterli protein tüketmezseniz, vücudunuz enfeksiyonlara karşı zayıf kalabilir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için bazı yiyeceklere yönelmek yerine kendinize dengeli bir beslenme programı oluşturmalısınız.
Bu noktada kaçınmamız gereken gıdalar ise abur cubur olarak tarif ettiğimiz paketli gıdalar ve fazla miktarda şeker tüketimidir. Araştırmalar, şekerin akyuvarların bakterileri yutma ve yok etme yeteneğini azalttığını göstermiştir. 100 gram şeker içeren bir içeceğin 2 saat içinde bağışıklık işlevlerini yarı yarıya düşürdüğünü ve bunun en az 5 saat sürdüğü belirtilmektedir.
Düzenli su tüketin
Ayrıca bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin, organizmadaki hareketlerini sürdürebilmeleri için günde en azından 2-3 litre su vemadensuyuiçilmesinde fayda vardır.
Antioksidan içeriği yüksek sebze-meyve tüketin
Antioksidanlardan zengin beslenmek de sağlıklı beslenmenin en önemli basamaklarından biridir.Antioksidanlardan,C, E vitamini, beta-karoten,folikasit; kalsiyum, iyot demir,magnezyum, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, çinko,manganez, bakır en önemlileridir
C vitamininden zengin besinler;
Limon, portakal, mandalina, biber, maydanoz, kivi ve greyfurt vb.
E Vitamininden zengin besinler; ayçiçek yağı, badem, ceviz ve fıstık türleri, yeşil yapraklı sebzeler vb.
Beta-karotenden zengin besinler,
Turuncu, kırmızı ve yeşil sebze ve meyveler vb.
A vitamininden zengin besinler;
Patates, havuç, ıspanak, kabak ve domates, karaciğer, havuç, ıspanak, brokoli, marul, kayısı,kavun vb.
Çinko, selenyum,bakır içeriği zengin besinler ise;
Sarımsak, zencefil, turp, kereviz, enginar, lahana, brokoli olarak birkaçını sayabiliriz.
Bununla birlikte öncelikle balıkta, semizotu, cevizde bolca bulunan omega-3 yağ asitleri ve proteinli gıdalardan aldığımız arginin amino asidi, bağışıklık sistemimiz için önemli besin öğeleridir. Bu şekilde düzenli beslendiğimiz takdirde bağışıklık sistemimizin güçlenmesini desteklemiş olacağız, sağlıklı günler dilerim.
İlginizi Çekebilir
BU BELİRTİLER BEYİN TÜMÖRÜ HABERCİSİ OLABİLİR !
“Herkeste ‘zona’ görülebilir”
Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Pınar Yönter, halk arasında “gece yanığı” olarak da bilenen zona hastalığının, çok küçük yaşlardan ileri yaşlara kadar herkeste görülebileceğini ifade ederek hastalığa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Pınar Yönter, “Zona hastalığı ‘varicella zoster’ adlı bir virüsün deri ve sinir uçlarını tutması sonucu, deride kızarıklık ve içi su dolu kabarcıkların oluşumu ve yanma-batma ve ağrı ile karakterize olmaktadır.” dedi.
Doğum sancısı tarih oluyor
Kadın Hastalıları ve Doğum Uzmanı Kerime Nazlı Salihoğlu, “Mobil ağrısız doğum” yöntemi ile sancısız doğumun mümkün olduğunu söyledi.
Alerji atakları günlük hayatı etkileyebilir
Günümüzde sık karşılaşılan alerji hastalığı ve teşhisinde uygulanan testler hakkında bilgilendirmede bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, “Genetik yatkınlığı olan kişilerde sık tekrarlanan alerji ataklarının günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli olabilir” dedi.
Artık 80 yaş üzeri de kalp ameliyatı olabilecek
Kardiyoloji alanındaki yeni uygulamalar ve hastaya uygun olarak geliştirilen işlemler sayesinde, kalp kapak hastalıklarının tedavisi için yüksek risk sebebiyle ameliyat edilemeyen hastalarda TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) yöntemi kullanılıyor.
Salgın döneminde klima hastalığına dikkat
Klima hastalığının (lejyoner hastalığı) yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateşle belirti verebileceğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, özellikle pandemi sürecinde klima kullanıma daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.