© Körfez'de Manşet 2019

Diyabetli hastalar daha da dikkatli olmalı!

GAÜN Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Araz, koronavirüsün diyabet hastaları üzerindeki etkileri ile ilgili açıklamada bulundu.

GAÜN Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Araz, “Bilindiği üzerine hem dünya, hem ülkemiz korona virus salgını ile mücadele etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, 11 Mart 2020 itibariyle COVID-19 salgınını “pandemi” statüsüne çıkarmıştır. Sağlık Bakanlığımız salgının ülkemizde yayılımını önlemek için aktif mücadele etmektedir ve bu mücadelede hastalığın yayılmasının engellenmesi esastır. Buna binaen Cumhurbaşkanlığı, içinde diyabetli hastaların da bulunduğu dezavantajlı hastaların idari izinli sayılması için bir 13.03.2020 tarihinde bir genelge yayınlamıştır. Diyabetli hastalarda infeksiyonlara yatkınlığın arttığı bilinmektedir, ancak özellikle bazı diyabetli hastalarda infeksiyon riski daha yüksektir ve bu özellikte olan diyabetli hastalarımızın korona virüs koruma önlemlerini daha da dikkatli uygulamaları gerekmektedir. (Kalp hastalığı, özellikle kalp yetersizliği olan diyabetli hastalar, Kronik böbrek hastalığı olan diyabetli hastalar, Diyabet süresi 10 yılın üzerinde olan özellikle 35 yaş üzeri tip 1, 50 yaş üzeri tip 2 diyabetli hastalar)” dedi.
GAÜN Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Araz “Morbid obez olarak tanımladığımız beden kitle indeksi 40’ın üzerinde olan aşırı şişman, Cushing hastalığı (kortizol fazlalığı) olan, Addison hastalığı (böbrek üstü bezi yetersizliği) olan hastalar korona virüs infeksiyon riskininin artabileceği diğer öncelikli endokrinolojik hasta gruplarıdır. Kronik hastalık olarak tanımlanmakla birlikte tedavi ile hormon düzeyleri kontrol altında olan tiroid, hipofiz hastaları gibi hastalarımız hepimiz için geçerli olan koruyucu sağlık önlemlerini alarak günlük hayatlarına devam edebilirler” ifadelerine yer verdi.

İlginizi Çekebilir

BU BELİRTİLER BEYİN TÜMÖRÜ HABERCİSİ OLABİLİR !

“Herkeste ‘zona’ görülebilir”

Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Pınar Yönter, halk arasında “gece yanığı” olarak da bilenen zona hastalığının, çok küçük yaşlardan ileri yaşlara kadar herkeste görülebileceğini ifade ederek hastalığa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Pınar Yönter, “Zona hastalığı ‘varicella zoster’ adlı bir virüsün deri ve sinir uçlarını tutması sonucu, deride kızarıklık ve içi su dolu kabarcıkların oluşumu ve yanma-batma ve ağrı ile karakterize olmaktadır.” dedi.

Doğum sancısı tarih oluyor

Kadın Hastalıları ve Doğum Uzmanı Kerime Nazlı Salihoğlu, “Mobil ağrısız doğum” yöntemi ile sancısız doğumun mümkün olduğunu söyledi.

Alerji atakları günlük hayatı etkileyebilir

Günümüzde sık karşılaşılan alerji hastalığı ve teşhisinde uygulanan testler hakkında bilgilendirmede bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, “Genetik yatkınlığı olan kişilerde sık tekrarlanan alerji ataklarının günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli olabilir” dedi.

Artık 80 yaş üzeri de kalp ameliyatı olabilecek

Kardiyoloji alanındaki yeni uygulamalar ve hastaya uygun olarak geliştirilen işlemler sayesinde, kalp kapak hastalıklarının tedavisi için yüksek risk sebebiyle ameliyat edilemeyen hastalarda TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) yöntemi kullanılıyor.

Salgın döneminde klima hastalığına dikkat

Klima hastalığının (lejyoner hastalığı) yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateşle belirti verebileceğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, özellikle pandemi sürecinde klima kullanıma daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

TÜM HABERLER