© Körfez'de Manşet 2019

Dr. Gökosmanoğlu: “Tiroit kanserinde erken tanı başarıyı arttırır”

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, “Tiroit kanseri doğru tanı ve tedavi uygulandığında, tedavi başarısı yüksek bir hastalıktır. Erken tanı tedavide başarıyı artırır” dedi.

Medicana İnternational Samsun Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, tiroit kanseri hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Tiroit kanserinin başlıca belirtilerini sıralayan Dr. Gökosmanoğlu, “Tiroit kanserleri endokrinolojik kanserler arasında en sık görülmekte olup, özellikle kadınlarda son yıllarda artış göstermektedir. Tiroit kanseri, doğru tanı ve tedavi uygulandığında, tedavi başarısı yüksek bir hastalıktır. Kesin nedeni bilinmese de bazı alt türlerde genetik mutasyonlar, beslenmede yetersiz iyot alımı ve özellikle baş boyun bölgesine radyasyon maruziyeti bu hastalığı tetikleyebilmektedir. Belirtileri arasında ise ön boyunda şişkinlik, ses kısıklığı gibi ses değişiklikleri ve yutma problemleri olabilir, çok nadir olarak solunum zorluğu ve öksürük de görülebilir” diye konuştu.
Soğuk nodüllere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Feyzi Gökosmanoğlu, “Tiroit kanserlerinin tiroit nodüllerinden gelişebilir ya da nodül olarak bulgu vermektedir. Bu nodüllerden ciddiye alınması gereken tipi, sıcak değil soğuk olanıdır. Çünkü bunlarda yaklaşık yüzde 15 kanserleşme ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden özellikle soğuk nodülü olanların vakit kaybetmeden iğneyle tiroit biyopsisi olması gerekir. Biyopsi yapılmasının nedeni ise nodülde kanser olup olmadığının saptanabilmesidir” şeklinde konuştu.
İnce iğne biyopsisini, çok ince bir iğne ile yüzeysel dokuyu uyuşturarak ağrısız bir şekilde yaptıklarını ifade eden Gökosmanoğlu, “Tiroit nodüllerinin teşhisinde kullanılan ‘ince iğne biyopsisi’ sonucunda şüpheli veya kanser tanısı konulan hastalar ameliyat edilir, genelde tedavi edilebilir ve hastalar uzun süre yaşayabilir ancak bu kanserin tekrarlanma ihtimali yüksektir. Bu nedenle tiroit kanserini atlatanlar ömür boyu doktor takibinde olmalıdır. Tiroit kanseri doğru tanı ve tedavi uygulandığında, tedavi başarısı yüksek bir hastalıktır. Erken tanı tedavide başarıyı artırır” ifadelerini kullandı.
Dr. Gökosmanoğlu, korona virüsü salgını nedeniyle hastaneye gelemeyen hastaların şikayetlerinin olması durumunda doktorları ile bağlantıda olmaları ve bu süreçte ilaçlarında doz değişikliğini kontrol olmadan yapılmaması gerektiğini de özellikle vurguladı.

İlginizi Çekebilir

BU BELİRTİLER BEYİN TÜMÖRÜ HABERCİSİ OLABİLİR !

“Herkeste ‘zona’ görülebilir”

Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Pınar Yönter, halk arasında “gece yanığı” olarak da bilenen zona hastalığının, çok küçük yaşlardan ileri yaşlara kadar herkeste görülebileceğini ifade ederek hastalığa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Pınar Yönter, “Zona hastalığı ‘varicella zoster’ adlı bir virüsün deri ve sinir uçlarını tutması sonucu, deride kızarıklık ve içi su dolu kabarcıkların oluşumu ve yanma-batma ve ağrı ile karakterize olmaktadır.” dedi.

Doğum sancısı tarih oluyor

Kadın Hastalıları ve Doğum Uzmanı Kerime Nazlı Salihoğlu, “Mobil ağrısız doğum” yöntemi ile sancısız doğumun mümkün olduğunu söyledi.

Alerji atakları günlük hayatı etkileyebilir

Günümüzde sık karşılaşılan alerji hastalığı ve teşhisinde uygulanan testler hakkında bilgilendirmede bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, “Genetik yatkınlığı olan kişilerde sık tekrarlanan alerji ataklarının günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli olabilir” dedi.

Artık 80 yaş üzeri de kalp ameliyatı olabilecek

Kardiyoloji alanındaki yeni uygulamalar ve hastaya uygun olarak geliştirilen işlemler sayesinde, kalp kapak hastalıklarının tedavisi için yüksek risk sebebiyle ameliyat edilemeyen hastalarda TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) yöntemi kullanılıyor.

Salgın döneminde klima hastalığına dikkat

Klima hastalığının (lejyoner hastalığı) yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateşle belirti verebileceğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, özellikle pandemi sürecinde klima kullanıma daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

TÜM HABERLER