KAZDAĞLARINDA BİR EFSANE

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KAZDAĞLARINDA BİR EFSANE
Kazdağları tarihte birçok önemli isime ev sahipliği yaptı..

Tarihte günümüzden bu güne birçok önemli isim ile kazdağları bir bütün oldu. Sarı Saltuk baba (Alp Eren) Kazdağlarında önemli yer tutmakta. Değerlerimize sahip çıkmak bir vatandaşın, yetkili makamların ve toplumun en önemli görevlerindendir. Araştırma ve özel haberlerimizi okuyucularımız ile buluşturmaya devam ediyoruz. Kazdağlarında tarihe ışık tutan Sarı Saltuk baba (Alp Eren) araştırma haberimiz. İşte Sarı Saltuk baba tarihi ve Kazdağları;

KAZDAĞLARI SARI SALTUK BABA’NIN İKAMETGÂHI!

Kaz Dağları Ida’dır, mitolojidir, kültürdür, uygarlığın beşiğidir, tanrıların, tanrıçaların evidir. Kazdağları tarihsel, kültürel, ekolojik ve toplumsal mirastır. Kazdağlarında en önemli detaylardan biriside; Sarı Saltuk Baba’nın ikametgahıdır. Sarı Saltuk Baba’nın soyundan olan bir grup Gelibolu’ya geliyor. O dönemde ise Gelibolu ve Balıkesir bölgesi Karesi Beyliğinde olurken, Sarı Saltuk Baba’nın soyundan olan bir grubu Karesi Beyliği Kazdağlarına yerleştiriyor. Bilinen o ki Kazdağlarının zirvesinde Sarı Saltuk Baba’nın mühürü bulunurken, bu mühür de zamanla kayboluyor. Sarı Saltuk Baba’nın dikkat çeken detayı ise dolaştığı bölgelerde dağların zirvesine Baba dağ deniliyor. Kazdağlarının zirvesi ise Baba dağ olarak tabir edilmekte.

GELİN BİR TARİHE YOLCULUK EDELİM..

Tarihi yapanların genellikle devlet adamları ve kahramanlar olduğu farz edilse de birçok dönemin belirleyicisi daha ziyade manevi önderler oldu.  Bu kişiler maddi sahalardaki gerilme, yıkım ve boşluğu manevi güçlerle takviye ederek toplumun dağılmamasını, derlenip toparlanmasını tekrar güçlü olabilmesinin yollarını açtı. Bunlar bir tanesi de Sarı Saltuk baba oldu. Sarı Saltuk 12nci yy’da İslam’ın evrensel yorumunu esas alarak tüm insanları kuşatan, ayrıştırmadan bölmeden, Yaratan’dan ötürü yaratılmışı kucaklayan dünyada her toplum tarafından kabul edilmiş “Salt” yaratılanda Yaratan’a işaret eden büyük bir Veli’dir.  Anadolu topraklarında, Balkanlarda, birçok ülkede sevgi ve muhabbet tohumlarını insanların gönüllerine ekerek toplum içerisinde kardeşlik oluşturdu. Sarı Saltuk Baba Saltukname’ye göre 99 yıl yaşadı. Hakka yürümeden önce dervişlerine “Beni 12 yerden isterler” (Kimi kaynaklar da bu 7 olarak geçer) sözüne uygun olarak önceden hazırlanan tabutları gelen beylere verirler. Tabutunu alan herkes, Sarı Saltuk’un naaşını tabutun içinde görür ve alıp memleketlerine götürürler, böylece Sarı Saltuk’un kerameti gerçekleşmiş oldu. Saltuknameye göre Sarı Saltuk’un tabutunu alarak ülkesine götüren krallar ve beyler şunlardır; Tatar Hanı, Eflak, Boğdan, Rus, Üngürüs (Macar), Kaligra (Varna/Bulgaristan), Leh (Polanya), Çeh (Çek), Bosin (Bosna), Beravati (Hırvat), Dobruca (Babadağ/ Romanya) ve Edirne (Babaeski’ye) gömülen tabutlarla bu sayı 12 ye ulaşmıştır.  Saltuknamede sözü edilen birden fazla tabut olayı, az farklılıklarla Evliya Çelebi Seyahatnamesinde, Hace Bektaş Velayetnamesi’nde de anlatılmakta. Osmanlı devletinin hayata geçirdiği medeniyet projesinin Anadolu’daki kökleri nasıl Hace Bektaş Veli, Mevlana Celleddin Rum-i, Yunus Emre, Hacı Bayram Veli, Ahi Evran gibi manevi mimarların yaktıkları Çerağların etkileri yüzyıllarca çizdiklerine göre şekillenmişse, Balkan’lar ve Rumeli’deki medeniyet hamleleri de Sarı Saltuk Baba’nın mimarlığında şekillendi.

GÜNÜMÜZE KADAR GELEN BİR TARİHİN YAZILMASINA VESİLE OLDU

Bizans devletinin zayıf düşmesi sınır boylarında sıkıntı yaratıyordu. 2nci İzzettin Keykavus Anadolu’daki taraftarlarına haber göndermesi üzerine, başlarında Sarı Saltuk Alperen’in bulunduğu 12.000 çadırdan müteşekkil Türkmeni Rumeli’ye oradan da kendilerine verilen Deşt-i Kıpçak’a yerleştiler (1261-1262.) Bizans bu hareketi aynı zamanda oradaki Türk boylarını da kontrol altına alınmasını sağladı. Tarihçilere göre bunlar Çepni boyuna mensup idiler. Çepniler büyük Oğuz boylarından birisidir. Çepni kelimesi, Atılgan, Savaşçı, Mert, Yiğit anlamına gelmektedir. 2nci İzzettin Keykavus’un ölümü üzerine Sarı Saltuk Baba önderliğinde Dobruca’ya döndüler. Sarı Saltuk Baba ismini kendisinden aldığı Babadağ şehrini kurarak vefatına kadar onlara önderlik yaptı. Onların hem manevi hem de maddi lideri oldu. Dini, siyasi, askeri tüm alanlarda onlara liderlik yaptı. Bununla kalmayıp çevre ile münasebetlerinde sözcülüklerini yaparken, Ahmet Yesevi anlayışıyla hareket ederek bölgenin Türkleşmesini ve İslamlaşmasını başlattı. Taşıdığı sevgi ve hoşgörü, insan severlik anlayışıile çevre bölgeler ve topluluklar için çekim merkezi haline geldi. Sarı Saltuk Baba sultanlar, devletler ve toplumlar arası ilişkilerin oldukça girift hal aldığı, toplumların oradan oraya savrulduğu bir dönemde her sosyal, siyasi ve dini hadiseyi şaşmaz bir terazide tartıp ayarlarcasına, yüzyıllar ötesine taşıyacak örnek bir karaktere büründürme hünerini göstermiş ender bir şahsiyet olmuştur.  Ahmet Yesevi’den, Hacı Bektaş Veli’den almış olduğu ışık Balkanlara gelirken yüklendiği özel misyonun, alçak gönüllü derviş görünüş ve davranışlarının neticesinde ortaya attığı tohumlar sürekli yeşerdi. Günümüze kadar gelen bir tarihin yazılmasına vesile oldu.

7 KRALIN HÜKÜM SÜRDÜĞÜ BÖLGEDE 7 KRAL TARAFINDAN HÜRMET VE KABUL GÖRMÜŞ

Bir Türkmen önderi, bir tasavvuf önderi, bir Alperen olan Sarı Saltuk Baba Balkanlar’da yaptığı Hak ve Adalet üstüne kurduğu bu idare ile 7 Kralın hüküm sürdüğü bölgede 7 Kralca da hürmet ve kabul görmüş, vefat ettiğinde sahip çıkılan bir şahsiyet haline geldi. Sarı Saltuk Baba’nın vefatından sonra ona bağlı olan Türkmenlerin bir kısmı Baba’nın defnedildiği yerde, bir kısmı Tatar içine gitti, bir kısmı da Halil Ece önderliğinde Çanakkale’yi aşarak Lapseki’ye çıktılar.  Orada bulunan Karesi beyliği Sarı Saltuk Türkmenlerini yeni fethettiği Kaz dağlarına yerleştirdi. İşte o vakitten itibaren onlara Kaz dağları Türkmenleri denildi.  Rumeli’nin yeniden feth edilmesinden sonra Kaz dağlarındaki Yakup Ece önderliğindeki bir gurup Rumeli’ye geçerek, pirlerinin başlattığı mukaddes görevi sürdürmek için “Akıncı Gaziler” teşkilatlarının çekirdeğini teşkil ettiler.     

İSMİNİ KAZDAĞLARINDA YAŞATALIM!

Sarı Saltuk baba’da (Alp Eren) Kazdağları için önemli isimde olurken, sembolik olarak bir kabir yapılması bekleniyor. Özellikle bu konuda yetkililerden bir çalışma yapılıp, Sarı Saltuk baba (Alp Eren) kabrinin güzel bir şekilde yapılması isteniliyor. Önemli bir isimin Kazdağlarında yaşatılması bölgeyi taçlandırır.

ŞEHİT TURHAN BEY VE SARI SALTUK KABİRLERİ BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ!

Unutma, yıldızlar başka bir kıyıda doğmak için batarlar ama şehitler daima nur içinde yatarlar!

Bilindiği üzere Şehit Turhan Bey ve 40 Şehit’in bulunduğu içler acısı yerin ve atıl durumdaki kabri birçok kez haberlerimiz ile dile getirmiştik. Şehit Turhan Bey’in kabrinin oldukça kötü durumda olması yürekleri sızlattı. Tarihe önemli ışık tutan iki ismin kabirlerinin bölgede yapılarak vatandaşlara açılması İlçe için büyük önem arz ediyor. Değerlerimize sahip çıkmak adına kabirlerin yapılarak vatandaşlara açılması bekleniyor.

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM!

Kazdağları ve çevresinde değerlerimize sahip çıkmak yaşayan toplumların görevlerinden bir tanesi. Bölgede birçok tarihe ışık tutan isimlerin, kabirlerinin durumları da oldukça içler acısı durumda olurken, yetkililerden bu konuda bir çalışma yapılması bölge halkı tarafından bekleniyor.

-ÖZEL HABER: ŞEVKİ MORALI/EDREMİT


  • 3
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cunda, Büyükşehir ile yaza hazırlanıyorÖnceki Haber

Cunda, Büyükşehir ile yaza hazırlanıyor

ALTIEYLÜL’DE SOKAK HAYVANLARI UNUTULMADISonraki Haber

ALTIEYLÜL’DE SOKAK HAYVANLARI UNUTULMADI

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!