Diyetisyen Seda GÜLBİTEN

Diyetisyen Seda GÜLBİTEN

Mail: sedagulbiten@windowslive.com

KORONOVİRÜS [COVİD-19] VE BESLENME

Bir süredir iç içe yaşadığımız ve yeni bir düzene uyum sağlamamızı gerektiren Covid-19 bireysel olarak da önlem almamız gereken ciddi bir konudur. KORONOVİRÜSÜN bulaşma hızını sosyal izolasyon düşürmektedir. Fakat bu tamamen engellenebilir demek değildir. Bu yüzden tek başına tedavi edici bir gıda olmasa da bağışıklık sistemimizi korumak ve güçlendirmek hem kendimiz hem çevremiz için atılabilecek en önemli adımıdır. Yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemimizi güçlü tutarak covid-19 a karşı hazırlıklı olmamızı sağlar.

Karantina sürecinde evlerde geçirdiğimiz vakit artarken kendimizi mutfak ile oyalanmayı tercih edebiliriz. Bu bize süreci lehimize çevirecek bir sürü avantaj sağlar. Öncelikle hazır gıda tüketiminden uzaklaşarak ev yemeklerine yoğunlaşacağız ve bu sayede katkı maddeli birçok paketli gıdadan uzaklaşacağız. Covid-19 sebebiyle sosyal izolasyona dikkat etmek için market alış verişlerimizi de ihtiyaçlarımızı uzun süre karşılayacak şekilde etmeliyiz. Gıda tercihlerimizi yaparken alacaklarımızın raf ömrü uzun, dayanıklı ve besleyici olmasına dikkat etmeliyiz.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ İÇİN NELER TERCİH ETMELİYİZ?

Sebze ve meyve tüketimi aktif yaşantımızda gözden kaçtığı anlar olsa bile bağışıklık sistemimizin güçlü olması gereken dönemlerde her öğün tüketilmesi çok önemlidir. Seçimlerinizi mevsimine uygun olarak gerçekleştirmeniz maksimum fayda sağlar. Bağışıklık sistemini desteklemesi için C vitamininden zengin meyveler tercih etmelisiniz. Kuru baklagiller besin değeri yüksek ve dayanıklı gıdalar olduğu için öncelikli tercih sebebidir. Haftada iki defa balık tüketimi Omega-3 kaynağı çeşidi olması açısından önemlidir. Karantina döneminde taze balık bulma şansı olmayacağı için donmuş ve konserve balık bulundurabilirsiniz. Kaliteli protein başında gelen gıda yumurtadır. Ek olarak süt ve süt ürünlerini ve protein alımını artırmak için peynir türevlerini ve yumurtayı günlük beslenmemizde eksik etmemeliyiz. Ayrıca kefir ya a probiyotikli ürünlere başvurarak yararlı bakterilerden faydalanabilirsiniz.

BOL SU İÇİN!

Tüm bu önerilerin yanı sıra en önemlisi su içmeyi asla unutmamalısınız. Tüm dikkat ettiğimiz noktaları vücudumuzda su ile bütünleştiğini düşünebilirsiniz. Tüm sistemlerin ve hücrelerimizin görevlerini yerine getirmesi için suya ihtiyaç duyarız. Güne büyük bir bardak suyla başlayın. Gün içerisinde artan çay, kahve tüketimi vücudumuzdan su atımını hızlandırdığının diüretik olduğunu unutmayın. Hem susuzluk hem artan kafein tüketimi uyku düzeninizi ve veriminizi olumsuz etkiler

BAGIŞIKLIK SİSTEMİMİZ İÇİN NELERDEN KAÇINMALIYIZ?

Öncelikle alkol virüsü öldürür söylemlerini bir kenara bırakarak unutmamalıyız ki alkol bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Ayrıca anksiyete, korku, kaygı ve depresyon semptomlarını artırır. Alkol tüketiminiz varsa azaltınız.

Mutfakta geçirilen zamanın artması ile evde yapılan yemekleri karbonhidrat ve yağ içerikleri artmaktadır. Bu durumu kontrol altında tutmak için yağda kızartma yerine fırında pişirme, ızgara gibi pişirme yöntemlerine öncelik vermelisiniz. Trans yağlardan kaçınarak ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği, fıstık gibi yağlı tohumları tüketmelisiniz. Yemeklerinizde sağlıklı yağların başında gelen omega-3 ve omega-9 kaynağı olan zeytinyağına öncelik vermelisiniz.

Günlük tuz tüketiminiz 5 gramı geçmemeli. Maalesef ülkemizde bu ortalama 18 gram. Tatlı ihtiyacınızı her zaman vitamin ve mineral kaynağı olan meyvelerden yana olmalıdır.

UNUTMAYIN!

Yeterli ve dengeli beslenmeye giden yol çeşitlilikten geçer. UNUTMAYIN! KORONAVİRÜSE KARŞI EN BÜYÜK GÜCÜNÜZ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZDİR.Güçlü bir bağışıklık bağışıklık sistemi için sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz.

SAĞLIKLA KALIN.. BESLENME VE DİYET UZMANI DYT.SEDA GÜLBİTEN

sedagulbiten@windowslive.com            TEL: 0266 373 3000

 

 

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın